Jukka KärkkäinenSuomen Lions-liiton varapuheenjohtajaehdokas
Jaa

Vuosikokous Åressa - Riksmöte i Åre

Puhe ruotsiksi Ruotsissa.

(Lauantai 11.5.2013) Eilen alkoi Ruotsin Lions-liiton vuosikokous, Riksmöte. Tänä vuonna se järjestetään Åressa, joka on melkoinen matkailukeskus. Tilat tällaiselle kokoukselle löytyvät mainiosti kaikkine tarvittavine palveluineen.

 

Perjantaiaamuna kokoontui kuvernöörineuvosto valmistelemaan varsinaista vuosikokousta. Samalla kuvernöörit kävivät läpi menneen kautensa merkittävimmät tapahtumat kukin vuorollaan.

 

Iltakuudelta alkoi avajaistilaisuus, Invigning. Se oli luonteeltaan hyvin rento ja välitön, vaikka etukäteen tehdyn ohjelman mukaan edettiinkin. Se sisälsi paljon musiikkia, jopa yhteisesti laulettuna.

 

Avajaistilaisuuteen kuului myös kansainvälisten vieraiden esittely ja heidän puheenvuoronsa. Onneksi sain tietää edellisenä iltana, että tällaista toivotaan, muuten olisin esiintynyt minäkin äidinkielelläni. Norjan ja Tanskan edustajat näin tekivätkin, mutta nuo skandinaavit kyllä ymmärtävät toisiaan riittävästi. Saksasta tullut vieras esiintyi englanniksi.

 

Jos olisin tämän tiennyt jo kouluaikana, olisin ehkä ollut hieman ahkerampi jo silloin. En olisi silloin uskonut, että joskus esitän tekemäni puheen ruotsiksi tällaiselle kuulijakunnalle. No, hyvin se meni. Yleisö osoitti jopa suosiotaan suomalaisille leijonille ja ihan oikeassa paikassa, joten ymmärretyksi tulin.

 

Illalla pidettiin tervetuliaisjuhla edelleen vapaamuotoisessa ja leppoisassa ilmapiirissä. Ruoka oli hyvää, vaan ei mitenkään pröystäilevää. Illasta jäi hyvä maku suuhun, kuten sanotaan.

 

Tänä aamuna 8.30 aloitettiin varsinainen vuosikokous. Se oli jo asteen virallisempi, vaan ei jäykkä lainkaan. Koko päivän läpi mentiin tietynlaisella välittömällä ja huomaavaisella tunnelmalla. Tässä kohden hieman naapureitamme kadehdin. Meillä voisi ranteet olla vähän löysemmällä virallisissa kokouksissa. Asiat nimittäin hoituivat aivan mallikkaasti ja päivä eteni aikataulussa.

 

Hieman pitkäveteinen tapa oli käsitellä asiat kokouksessa siten, että niihin sai vapaasti pyytää puheenvuoroja. Toisaalta se on varmaan naapureillemme ainoa mahdollinen tapa hoitaa asiat, mutta näitä kolmen minuutin puheenvuoroja oli paljon. Etenkin tämä korostui klubialoitteiden kohdalla, joita oli yhteensä kolmetoista. Ensimmäisen käsittelyyn meni aikaa noin 40 minuuttia. Lopussa onneksi tahti kiihtyi.

 

Kaiken kaikkiaan päivä sujui lounaineen käsikirjoituksen mukaisesti ja loppui jopa etuajassa. Ilmapiiristä täytyy antaa ruotsalaisille täydet pisteet. Kokemuksena todellakin käymisen arvoinen tilaisuus. Tällä välin rouva oli tutustumassa Ruotsin suurimpaan vesiputoukseen ja Åren ympäristöön. Kertoi nauttineen päivästään. Illalla on edessä vielä iltajuhla smokeissa ja juhlapuvuissa.

 

 

Liput saapuvat.
Liput saapuvat.
Tervetuliaisjuhlan esitys.
Tervetuliaisjuhlan esitys.
Tännforsen
Tännforsen
Maisemaa Åressa.
Maisemaa Åressa.