Jukka KärkkäinenSuomen Lions-liiton varapuheenjohtajaehdokas
Jaa

Leijonatoimintaa uudistamassa

AmCham Finlandin toiminnanjohtaja Kristiina Helenius kehoitti fokusoitumaan.

(Lauantai 23.3.2013) Tähän alkaa kohta tottua, aamuiseen kirkkaaseen auringonpaisteeseen ja kirpakkaan pakkaseen. Onnistuin kehittämään itselleni kiireen ihan vain omaa huolimattomuuttani. Hieman liian kauan luin aamulehteä, jonka seurauksena suoritin aamutoimet tulipalovauhdilla. Sen jälkeen pörähdin Tikkurilan asemalle hakemaan sovitusti kyytiini piirin tiedotusosaston kantavia voimia, Anttia ja Tussea. Minuutin pari he joutuivat seisomaan pakkasilmassa. Murinoitta lähdettiin hakemaan vielä Träskmanin Calle Rekolasta.

 

Nyt olikin auto täynnä ja saatoimme suunnistaa kohti Lahtea seminaariin, jonka aiheena oli ”Onko Lions-toiminta muuttunut?”. Jotakuinkin minuutilleen olimme perillä. Kuppi mokkaa vielä mukaan ja sitten järjestäytymään seminaariin.

 

Näkemyksensä Lions-toiminnasta, sen nykytilasta muutosvalmennuksen käynnistämisen jäljiltä esittivät muutosvalmentajat Torsti Ruokoski ja Päivi Nieminen. Heidän materiaalinsa olisi osittain paremmin sopinut klubeille, kuin tälle seurakunnalle, mutta joka tapauksessa hyvä yleiskuva siitä syntyi asiasta. Kiteytettynä se kuuluu, että aika vähän muutosta on tapahtunut näiden vuosien aikana. Samojen haasteiden kanssa painiskellaan nyt kuin seitsemisen vuotta sittenkin.

 

Kommenttipuheenvuoroista nasevimman esitti Antti Forsell. Tukeva ote esiintymiseen, vakuuttava. Lisäksi hän lähti rohkeasti heiluttelemaan norsunluutornia, joskaan ei aivan kaatamismielessä. Ansaitut aplodit hän saikin ja tästä käynnistyivät päivän ehkäpä parhaat keskustelut.

 

Ryhmätyö päivän ohjelmaan oli minun mielestäni hyvä ajatus. Yhden päivän seminaarin yhtenä osana jää vääjäämättä niin vähän aikaa, että todellisia muutoksia toimintaamme ne tuskin poikivat, mutta pohdintoja ja keskustelua ne kuitenkin hyvin herättelivät.

 

Viimeinen esiintyjä olikin leijonamaailman ulkopuolelta. Toimitusjohtaja Kristiina Helenius oli tullut hahmottamaan ulkopuolisin kokenein silmin julkisuuskuvaamme ja mahdollisuuksiamme terävöittää imagoamme. Sama asia kuultiin jälleen: väritön ukkoklubi, epäselvä fokus, hyvä ajatus, luotettava, heikosti tunnettu.

 

Mikä voisi olla terävä fokuksemme, jolla tultaisiin tunnetuksi? Kristiinan mukaan naisenergiaa tulvii niin vahvasti joka puolelta yhteiskuntaamme, että sen aika on jo ohi. Tosimies, miehen malli, isähahmo, se tukeva olkapää, johon syrjäytyvä nuori voisi nojata oli hänen ajatuksensa. Sille ajatukselle olisi tilaa tämän päivän Suomessa. Jatkokysymys kuuluu: kuinka se sopii leijonien tämän päivän trendiin, naisten esiinmarssiin?

 

Vahvasti alkaa kuulua kuitenkin ääni, että jotain täytyisi tehdä, muutoin meidät piru nokkii. Brändityöryhmä on päätetty perustaa. Se on hyvä asia, sillä siitä kaikki lähtee liikkeelle, tai toisinpäin, mikäli sitä ei hoideta kuntoon, ovat muut toimet täysin tehottomia. Ei vaan ole aivan helppo työ tuolla työryhmällä. Mistä löytyy viisaus? Järjestön päättävistä elimistä, jäsenistöstä vai järjestön ulkopuolelta?

 

Päätös, päätös ja päätös. Sen jälkeen on helpompaa. Sitten se on määrätietoista työtä. Oli päätös mikä hyvänsä, kaikkia se ei kuitenkaan miellytä. Mielestäni se on kuitenkin tehtävä.

 

Virkistynein mielin lähdimme kotia kohti Lahdesta. Aikaa ei ollutkaan hukattavaksi, sillä puolentoista tunnin kuluttua piti jo olla Ravintola Allotriassa, jonne oli kokoontunut Lean kokoama teatteriin menijöiden joukko iltapalalle. Kolmekymmentä kulttuurin ystävää oli tullut yhteiseen teatteritapahtumaan, Teatteri Kapsäkin ”Oot sä onnellinen?”-näytökseen.

 

C-rapun naiset peilasivat elämää ja erotiikkaa monenlaisten elämänkohtaloiden kautta musiikillisessa näytelmässä. Minua kosketti eniten Henna-biisi, jossa naiset peilaavat itseään toisten naisten kautta. Siinä oli elämän kirpeää suolaa, sokeria ja etikkaa.

 

Aivan illan lopuksi vielä vierailimme piirisihteeriparin Tuomaksen ja Tiinan luona iltakahvien merkeissä.

Päivi Niemisen puheenvuoro.
Päivi Niemisen puheenvuoro.
Antti Forsell ravistelee.
Antti Forsell ravistelee.
Ryhmätyöt käynnissä.<br>
Ryhmätyöt käynnissä.