Jukka KärkkäinenSuomen Lions-liiton varapuheenjohtajaehdokas
Jaa

Itsenäisyys on myös tunne

(Torstai 6.12.2012) Itsenäisyyspäivä! Mitä merkitsee itsenäisyys? Yksilölle vapautta tehdä päätöksiä, jotka koskevat häntä itseään. Valinnanvapautta. Oikeutta mennä, tehdä, kokea. Yksilölle se tarkoittaa myös vastuuta. Vastuuta itsestään, teoistaan. Vastuuta myös yhteiskunnalle, vastuuta kantaa oma kortensa kekoon. Vastuuta pitää itsestään ja lähimmäisistään huolta, omien mahdollisuuksiensa rajoissa.

 

Itsenäisyys kansakunnalle tarkoittaa oikeutta päättää omista asioistaan, suvereniteettia. Sidoksia ympäröivään maailmaan on monenlaisia ja tasoisia. Vaikka on itsenäinen, ei ole kuitenkaan riippumaton muista. Tänä päivänä talous vaikuttaa olevan suurin voima, joka aiheuttaa sidonnaisuuksia lähinaapureihin ja globaalistikin. Näin on oikeasti aina ollut ja tulee aina olemaan. Toivottavasti valtioiden johdossa löytyy viisautta hoitaa asioita siten, että saamme rakentaa elämäämme ilman väkivaltaa.

 

Tänään olimme LC Helsinki / Vuosaaren järjestämässä itsenäisyyspäivän juhlassa. Se oli hienosti toteutettu. Perinteitä kunnioitettiin mieskuoron voimin ja juhlapuheissa. Paikallisuutta edustivat vuosaarelaisten lasten ja nuorten esittämät musiikkiesitykset. Nämä loivat lämpimän, liikuttavan tunnelman ja antoivat hienon mahdollisuuden heille näyttää ja käyttää oppimiaan taitoja kaikkien iloksi.

 

Juhlapuhuja, pääsihteerimme Maarit Kuikka puhui itsenäisyydestä myös tunnetasolla. Voin vilpittömästi olla hänen kansaan samaa mieltä siitä, että itsenäisyys on myös tunne. Ja vahvasti. Se on kiitollisuutta, kunnioitusta ja syvää arvostusta aiempia sukupolvia kohtaan. Se on myös uskallusta, rohkeutta ja uskoa tulevaisuuteen rakentaa maatamme ja luoda tulevaisuutta itsellemme ja tuleville sukupolville.

 

Todennäköisesti se on myös vaikeita päätöksiä lähitulevaisuudessa. En epäile hetkeäkään, ettemme niihin pystyisi, kunhan perusteet esitetään avoimesti ja rehellisesti. Ja oikeudenmukaisuus toteutuu.

 

Illan saimme viettää ystäviemme seurassa nauttien hyvästä ruoasta ja tunnelmasta. Linnan pukuloisto tuli luonnollisesti arvioitua, kuten kansalaisoikeuksiin kuuluu. Järjestimme Jennin puvun väristä arvauskilpailun. Tuomas voitti ja sai palkinnoksi suklaata.

 

Valtakunnassa kaikki hyvin!

 
Kommentit

7.12.2012 klo 21:24:41
Tuomo Holopainen kirjoittaa

Piirikuvernööriltä erinomainen tiivistelmä pääsihteerin puheesta. Juhla oli herkkä ja koskettava. Maaritin puheen lisäksi herkkyyttä toivat pienen pienet viulistit sekä kokenut mieskuoro. Kiitos kaikille mukana olleille ja järjestelyistä suurimman vastuun kantaneille Hannu Lasmalle ja Markku Pulkkaselle. KIITOS!